Firma-navn blog

Kan man skifte firmanavn?

03-01-2020

Kan man skifte firmanavn

Det er svært at finde det perfekte firmanavn. Det er så svært, at der nogle gange ikke er en vej udenom at skifte det. Man kan godt skifte sit firmanavn.

Du skal dog altid som udgangspunkt være varsom med at skifte dit navn. Det kan både være svært at ændre forbrugerens opfattelse af dit brand samt være svært at ændre din online tilstedeværelse. Denne artikel er lavet som guide til dig, der overvejer eller gerne vil skifte firmanavn.

Skal du vælge et nyt firmanavn eller et binavn?

Et binavn er et andet navn for din virksomhed. Dette kan være brugbart, hvis ens virksomhed opererer under forskellige navne. Det kan være, at du vil udvide med en specifik gren, som du ikke tidligere har tænkt på. Et eksempel kan være et selskab, der sælger burger, men nu gerne vil sælge pizza. Udover et selskabsnavn på ‘Johns Burger’ kan du registrere et binavn som ‘Johns Pizza’.

Et binavn kan ligesom et normalt selskabsnavn ikke registreres af andre selskaber. Du beholder derfor retten til navnet. Du skal dog se det som et binavn, altså ikke dit primære navn. Du skal derfor stadig skifte dit primære firmanavn, hvis det giver mening. Hvis du skifter dit primære navn kan du eventuelt registrere dit binavn for at beholde rettighederne til det.

Sådan skifter du dit firmanavn

Ændringen af et firmanavn afhænger af typen af virksomhed. Hvis du har et selskab kræver det en ændring i vedtægterne. Ændringen af navnet skal derfor fremstilles for selskabets ejere ved en generalforsamling. På en generalforsamling stemmes der om beslutninger og denne beslutning kræver ligesom andre et flertal af stemmerne. Faktisk kræves der 2/3 af stemmerne. Du skal derfor være sikker på, at der i høj grad er enighed omkring et navneskift for selskabet.

Selve ændringen af navnet skal ske hos Erhversstyrelsen i Danmark. Du skal ind på Erhvervsstyrelsens hjemmeside, hvor du skal foretage en ændring af virksomhed. Dette sker på Virk.dk. Når du vil skifte navnet skal du huske at have dit beslutningsreferat fra generalforsamlingen klar. Referatet skal desuden være underskrevet for at være gyldigt.

Du kan godt finde hjemmesider, som kan udforme dokumentet for dig, hvis du gerne vil have en hurtig ekspedition.

Sådan skifter du navn for enkeltmandsvirksomhed

Dette er en del lettere end hvis du har et selskab. Her kræves der nemlig ikke nogen generalforsamling eller lignende. Du skal faktisk bare logge ind på Virk. Herefter kan du foretage en ændring af din virksomhed, så den afspejler dit nye navn.

Skifte firmanavn for enkeltmandsvirksomhed

Regler for selskabsnavn

Et firmanavn i Danmark skal indeholde den selskabsform, som anvendes i virksomheden. Det kan både være i den fulde form eller i den forkortede form. Forkortelserne er mest almindelige og derfor ser du typisk selskabsnavne med IVS, ApS eller A/S. Udover dette er der ikke nogle andre regler, som dit navn skal følge. Du skal dog være opmærksom på, at det skal adskille sig fra andre navne.

Du kan læse mere om rettigheder til navne her: Check dit firmanavn - Er det optaget?.

Firmanavn generator


Kevin Ruder og Kristoffer Andreasen

Skrevet af et par unge gutter, der gerne vil gøre det lettere at finde virksomhedsnavne. Besøg firma-navn.dk