Firma-navn blog

Check dit firmanavn - Er navnet optaget?

01-01-2020

Check dit firmanavn

Når du starter din virksomhed kan navnet være en af de ting, som du bruger længst tid på at finde. Det kan være frustrerende, når man egentlig bare gerne vil i gang med driften af selve virksomheden. I denne artikel fortæller vi om vores værktøj til check af firmanavn. På den måde kan du hurtigere komme i gang med din virksomhed.

Hvornår er et firmanavn optaget?

Der findes ikke nogen specifik definition for om noget er optaget. Generelt skal du holde dig fra firmanavn, hvor registrerede varemærker eller eksisterende virksomheder ligger tæt op ad. Det er derfor altid et vigtigt skridt at have styr på rettigheder før du begiver dig ud i at starte dit selskab. Du kan også støde på varemærker, som er gældende i specifikke geografiske regioner. Selvom du derfor finder et asiatisk selskab med et godt navn kan du derfor i nogle tilfælde stadig bruge det i Danmark.

Du skal dog generelt holde dig fra at bruge navne, som andre har i brug. Det vil også gøre det sværere at komme frem på Google, hvis en virksomhed allerede er etableret med et lignende navn.

Værktøj til check af firmanavn

Her på siden har vi udviklet et analyseværktøj, som giver dig et hurtigt overblik over nogle af de informationer, som er helt centrale, når du starter en virksomhed.

Du kan se siden her: analyse-siden. Her taster du bare dit potentielle firmanavn ind. Så får du en masse feedback på navnet. Når vi laver check af firmanavn sker det på en række parametre, som forklares herunder.

Er .dk og .com domænerne ledige?

Domæner ledighed

Dette er selvfølgelig en af de meget vigtige ting for et firmanavn. Hvis du kun skal operere i Danmark kan du nøjes med et .dk domæne. Det er dog altid en god ide at købe .com domænet, hvis du har planer om at lave virksomheden international.

Analyse af ordets opbygning og bogstaver

Ord check

Udover domænerne foretager vi en lille analyse af ordet, så du kan få hurtig feedback. Som billedet viser checker vi om du har nogle af de danske bogstaver æ, ø og å. Disse er nemlig ikke særlig attraktive i domæner. Desuden checker vi længden af ordet, tal samt andre specielle bogstaver. Du vil hurtigt kunne se om du bør ændre noget i navnet baseret på denne lille analyse.

Andre virksomheder i CVR registret der bruger samme ord

CVR analyse

En af de gode måder at checke sit firmanavn er ved at søge efter andre virksomheder i CVR registret. Dette gælder selvfølgelig mest, hvis du primært vil drive virksomhed i Danmark. Denne analyse giver dig, som billedet viser, en række af danske virksomheder, som indeholder det søgte ord. Du kan derfor lynhurtigt se om andre virksomheder vil kunne forveksles med din egen. Du får desuden CVR-nummeret på virksomheden. Når du klikker på den enkelte virksomhed bliver du sendt ind på CVR registret til den valgte virksomheds side.

Information omkring ledighed af ordet på sociale medier

Sociale medier check

En anden ting, som betyder mere og mere, er ledigheden af navnet på sociale medier. Vores værktøj checker hos 4 af de mest centrale, nemlig Facebook, Instagram, YouTube og Twitter. Disse er samtidig de mest brugte i Danmark. Du kan derfor med fordel sikre dig, at de er ledige på alle 4 platforme, så dit brand kan være det samme på tværs af alle kanaler. Dette værktøj kan dog ikke altid garantere at brugernavnet ikke tidligere har været i brug og dermed ikke kan bruges igen. Du kan derfor med fordel gå ind på en af platformene og checke oprettelsen af brugeren. Så kan du med sikkerhed vide, at det er ledigt.

Hvor skal man ellers checke sit firmanavn?

Der er en enkelt anden ting, som du skal huske, når du checker dit firmanavn. Det er i forhold til rettigheder. Vores værktøj kan nemlig ikke tjekke med Patent- og Varemærkestyrelsen, da de ikke stiller deres data til rådighed.

Derfor er du nødt til at gå ind på deres hjemmeside og søge på dit firmanavn. Herefter vil Patent- og Varemærkestyrelse søge blandt mange forskellige rettigheder og vise dig dem, der er gældende i Danmark. I første omgang kan du kigge nærmere på ‘Navn og logo’ fanen, som giver dig et overblik over eksisterende varemærker.

Deres side bør generelt give dig en god start på at tjekke eksisterende rettigheder ved et specifik navn.

Patenter og varemærker

Du kan gå ind på siden her: Patent- og Varemærkestyrelsen

Firmanavn generator

Domænet er optaget - hvad kan jeg gøre ?

I få tilfælde, hvor domænet er optaget, kan der være tale om domænespekulation. Domænespekulationspekulation er defineret ved at et domæne kun bliver brugt med henblik på videresalg.

Hvis dette er tilfældet, kan der være mulighed for at overtage domænet! Vi er ikke specielt glade for domænespekulanter og mener, at domæner skal bruges på bedst mulige måder. Derfor har vi udviklet Klagen.dk, som er en service der hjælper virksomheder med at overtage domæner, der ikke bliver brugt.


Kevin Ruder og Kristoffer Andreasen

Skrevet af et par unge gutter, der gerne vil gøre det lettere at finde virksomhedsnavne. Besøg firma-navn.dk