Firma-navn blog

Hvordan klager man over retten til et domæne?

12-01-2020

Hvordan klager man over retten til et domæne

Der er efterhånden rigtig mange domæner, som er optaget. Det kan derfor være rigtig svært at starte en ny virksomhed med et godt domæne. Internettet har eksisteret i lang tid efterhånden og mange af ordene fra den danske ordbog er optaget. Selvom du stadig kan finde ledige firmanavne kan det være frustererende. Der er dog en mulighed for at klage over retten til et domæne. Start din klage her hos klagen.dk.

I denne artikel giver vi dig information omkring hvordan du opretter en klage. Det er ikke særlig dyrt og koster ikke så mange penge. Du kan derfor godt benytte dig af muligheden uden at være en stor virksomhed med et stort budget.

Sådan klager du over retten til et domæne

Portal til indgivelse af klage

I Danmark går alle klager igennem Klagenævnet for domænenavne. Det er herinde, at du kan oprette henvendelse samt se alle afgørelser. Klagenævnet for Domæner skriver selv, at de behandler to forskellige sager.

Den første slags sager er tvister mellem registranter og tredjeparter om registrering og anvendelse af domænenavne under det danske .dk-domæne. Det betyder, at en person kan oprette en klage over en, som har registreret et .dk domæne.

Den anden slags sag er klager over beslutninger truffet af DIFO/DK Hostmaster om overholdelse af de fastsatte forretningsbetingelser og vilkår (”Vilkår for brugsret til et .dk-domænenavn”). Det betyder egentlig, at man kan klage, hvis DK Hostmaster har taget en beslutning omkring et domæne.

Der er generelt flere afgørelse af den første slags, da folk her klager over domæner, som måske ikke bliver brugt.

Hvornår har du ret til at klage?

Det er selvfølglig svært at sige helt præcist om du vil vinde en sag i domæneklagenævnet. Du kan dog få en ret god ide ud fra afgørelser i tidligere sager. Generelt kan du klage, hvis du mener, at du har mere ret til et specifikt domæne end vedkommende, som har registreret det. Du har generelt en bedre sag, hvis vedkommende ikke har brugt eller bruger domænet til noget aktivt.

Det kan også være, at du har et varemærke eller lignende, som domænet ligger tæt op ad. Dette gør selvfølgelig dine chancer væsenligt bedre.

En anden mulighed er, hvis den anden part blot har købt domænet for at spekulere i domæner. Her har du god chance for vinde en sag, hvis du kan bevise spekulationen.

Sådan forbereder du dig

  • Start med at dokumentere brugen af det omstridte domæne

Du skal som sagt vise, at du har mere ret til det omstridte domæne end vedkommende, som på nuværende tidspunkt har det registreret. Der er mange måder at definere aktivitet på. Det letteste er at gå ind på domænet og se om det bliver brugt. Hvis det ikke bliver brugt aktivt er det et godt første skridt.

  • Undersøg tidligere aktivitet

Du kan med fordel tjekke aktiviteten lidt tilbage i tiden på siden. En af måderne dette bliver gjort på er at vise billeder fra hjemmesiden tilbage i tiden. Til dette kan du bruge archive.org. Denne side tager jævnligt billeder af hjemmesider, så du kan se, hvordan den så ud tilbage i tiden.

Dette er et rigtig godt redskab til at bygge en sag, da du kan vise manglende aktivitet for lange perioder.

Archive Org

  • Tjek om ejeren af domæne spekulerer i domæner

Selvom det ikke er tilladt har nogle mennesker og virksomheder opkøbt en stor mængde domæner udelukkende for at spekulere i videresalg. Du kan prøve at lede efter hvor mange domæner personen eller virksomheden ejer på nuværende tidspunkt. Desuden er det en god indikator, hvis de forsøger at sælge domænet til en langt højeres pris. Dette ses ofte, når man går ind på et domæne.

Gå til klagenævnet for domænesager

For at start klagen skal du klikke på linket herunder. Derefter burde du kunne følge deres anvisninger og oprette din domæneklage.

Start en klage hos Klagenævnet

Henvendelse omkring klage over domæne

Hvad er prisen for at klage over et domæne?

Pris for at klage over domæne

Billedet herover viser prisen for at oprette en klage over et domæne. I skrivende stund ligger prisen på 500 kr. for kommercielle foretagender, mens den kun er 160 kr. for ikke-kommercielle foretagender. Det betyder, at virksomheder skal betale 500 kr. altid, men privatpersoner med ikke-kommercielle interesser kan slippe med de 160 kr. I de fleste tilfælde vil det dog være svært at argumenter at din interesse ikke er kommercielle så vores erfaring er at Klagenævnet oftest vurderer at der ligger en kommercielle interesse på de fleste klager.

Det er generelt ikke en særlig høj pris at betale for selskaber og det kan derfor helt sikkert betale sig, hvis man føler, at man har en chance for at vinde.

Klagen.dk

Mange mennesker synes, at processeen om at oprette en domæneklage kan være uoverskuelig. På grund af dette har vi udviklet klagen.dk.

Målet med hjemmesiden er at hjælpe mennesker med at overtage domæner fra domænespekulanter på en lettere måde. Desuden slipper man for at betale dyre advokatudgifter.

Kontakt os, hvis du gerne vil have hjælp til at undersøge dine muligheder. Så kan vi hjælpe dig med din research og kigge på dine muligheder for at overtage et domæne.

Firmanavn generator


Kevin Ruder og Kristoffer Andreasen

Skrevet af et par unge gutter, der gerne vil gøre det lettere at finde virksomhedsnavne. Besøg firma-navn.dk